Magyarországon egy jelentős társadalmi probléma, hogy csökken a népesség. Ugyanakkor viszont a népszaporító tervezetek ellen mindenki azzal érvel (most nem leszek polkorrekt), hogy a cigányok úgyis tíz gyereket szülnek csak a családi pótlékért, mi lenne hát ha a kormány még próbálná is élénkíteni a szülői kedvet.

Mostanában a japánórákon is előjönnek hasonló témák, és érdekes hallani, hogy kínában úgy fékezik a további népességnövekedést, hogy eszméletlen “büntetést” szabnak ki azokra, akiknek egynél több gyerekük van. (Például az egyik kínai csaj meséli, hogy amikor ő megszületett, az 2000 yüanba került a családjának – ami most ugyan “csak” hatvanezer forint, de ez húsz éve volt.) Japánban meg pont ellentétes a helyzet, mert elöregedő társadalom, úgyhogy kevés a gyerek, úgy nagyon.

Arra gondoltam, hogy egy ilyesmi rendelet Magyarországon jót tenne: az első gyerekre kap a család valamennyi támogatást, a másodikra egy kicsit többet, a harmadikra a legtöbbet (ezzel biztosítva van a népességgyarapodás), majd a negyediktől kínai mintára egyre több “büntetés” és egyre kevesebb támogatás. Így ha valakinek van pénze rá, hogy tényleg eltartson és ruházzon nyolc gyereket, az meg fogja tudni tenni, akinek meg nincs, az megfontolja majd inkább, hogy beletegye-e az asszonyba vagy se.