Keresek olyan írásképes embereket (jelentkezni akármilyen módon, ahogy csak lehet), akik hajlandóak lennének részt venni egy olyan értelmes újság megvalósításában, ami: 1, meg tudná szerettetni a mai végletesen antikulturális ifjúsággal a műveltséget; 2, magára tudná vonni az értelmiségiek érdeklődését és nekik is tudna újat mutatni, mind irodalom, mind bárminemű tudomány terén. A lényeg, hogy olvasmányosak, élvezhetőek legyenek az írások, nem kell erőltetni (sem elutasítani) a nagyjából csak az írónak élvezhető “modern szabadverseket”, ellenben legyenek olyan novellák, versek és cikkek, amik egyszerűen annyira magukkal ragadják az olvasót, hogy akár még a világképébe is be tudja vinni a műveltséget. Először persze tisztázni kell a szükségleteket. Ezek pedig: cikkírók, szerkesztők, és valami elfogadható mód a sokszorosításra és terjesztésre, talán valami pályázattal vagy komoly támogatással. Ha valaki olyan olvassa ezt, aki ugyan maga nem venne ebben részt, de olvasná, esetleg tud valaki olyat, aki viszont írna is, szóljon feltétlen.

Ok: olvasgattam ma a Könyvjelzőt, és bár valóban színvonalasnak tűnik, viszont nem tudott egy cikk sem igazán lekötni az Alföldi Róberttel készült interjún kívül. És ez baj – félek, az én hibám. Meg aztán, nem is feltétlenül jó dolog az, ha egy ilyen újságban nincs szó semmi másról, csak a “magasabb irodalomról”, mert az sokaknak nem elérhető, sőt, riasztó. Legyenek csak tudományos érdekességek, ismeretterjesztő cikkek, ugyanakkor ne váljon belőle National Geographic 2. Olyan cikkeket kell belerakni a valódi mély értelműek mellé, amik ráveszik a pénteki diszkópatkányokat is, hogy beleolvassanak – ez nem azt jelenti, hogy azoknak ne legyen “mély értelme”, de könnyen (még könnyebben) emészthető legyen.

Ha papír alapon nem lehet egy ilyet megvalósítani, akkor az már eleve valami nagy gondra mutat ebben az országban (már nem mintha nem látnánk ezt évek óta, de akkor is) – minden esetre akkor akár az is elképzelhető, hogy interneten kéne beindítani. Ezzel az az egy gond, hogy itt talán még nehezebb ismertté válni, mint a nyomtatott sajtó berkeiben – márpedig a nép megtérítéséhez ismertség kell.

Segítség!