Az előtt keltem. Úgy kilenc körül már ott is voltunk a Múzeum mögötti Kossuth Klubban, ahol a filozófia OKTV döntőjére sor került (azért írtam ezt most ilyen szépen ki, hogy ha esetleg, esetleg valaki a többiek közül a neten keresne erre a témára, akkor rámtaláljon – volt ott nem egy jófej ember). Ebben az volt a vicces, hogy tízig semmi nem történt, csak a regisztráció – amikor is sorszámot kellett húznunk, és nekem nagy ráérzéssel sikerült kihúznom a 29-et. Megsúgom, harmincan voltunk. Úgyhogy négy körül már sorra is kerültem… Nem gond.

Közben elolvastam Agatha Christie-től a Paddington 16.50-et. Nem gondoltam volna, hogy ennyi időm lesz — ha tudom előre, nem ezt a könyvet viszem, hanem a Harmonia Caelestist, az egy kicsit talán tovább tartott volna (ezzel úgy egy körül végeztem sajna).

A négy téma közül húzni kellett – csak azért könyörögtem, hogy ne a filozófia fogalmát kapjam, mert az nekem a vég lett volna. Könyörgésem meghallgattatott, így lényegében a teljes ismeretelméletről beszéltem. Nagyon gyorsan. Elmondtam az egész vázlatomat (nem mentem bele semmibe mélyebben, mert akkor egy kicsit talán túl hosszú lett volna), meg még a saját véleményemet is, amikor a prof közölte, hogy még két percem van. Nem tartottam rá igényt. A végén még belekötöttek egy igazságfogalomba, amit menet közben felvetettem (logikailag igaz, aminek negációja hamis), mondván hogy ez csak kétértékű (igaz-hamis) logikában igaz, többértékűben nem. Hmm. Akkor mondjuk még azt sem tudtam, mi a többértékű logika (azóta utánanéztam), de szerintem a tiszta igaz negációja mindig tiszta hamis, és vice versa. Rosszul gondolnám?

Összességében… nem tudom, mit kéne mondanom. Meg akartam nyerni, kivételesen felébresztettem magamban egy kis akarást. De akik ott voltak, mind nagyon értelmes emberek (legalábbis akiket beszélni hallottam), és ez izgalmassá teszi. Nincs ha ők jobbak… Vagy megnyerem, vagy nem, a többi nem érdekel. Itt most kétértékű logikát alkalmazok. Nincs átmenet. Az biztos, hogy jó volt ez az OKTV, és nagyon sokat tanultam belőle (azon azért meglepődtem, hogy előttem a 28. versenyző még csak nem is végzős volt). Az eredmény meg majd kedden kiderül.

Más. Elfelejtettem, mi volt az a filozófiai valamilyen esemény szegeden a nyáron, amit az egyik srác említett ott. Ha valaki tudja, világosítson fel.