Itt vagyok Japánban, ez már majdnem Kína… Csak sajnos vannak beadandóim. Még kettő. Csütörtökön meg akartam írni kettőt is, ebből az lett, hogy még a japánt is csak péntek este tudtam befejezni – igaz, az már legalább kész van, küldtem is a tanárnak, hogy olvassa el. Főleg ismeretelmélet témájú írás, olvasható Google Docson. Természetesen japánul. Stilisztikai hiba rengeteg van benne, de sajnos nincs időm még átjavítgatni az összes szóismétlést, és tartok tőle, hogy nem is lesz már csütörtökig. Csütörtökön ugyanis töri vizsga, amihez egyrészt szintén kell beadandót írni, másrészt még a tankönyvből is kell hozzá anyag. Nem fogok azért megszakadni érte, most az összes vizsgán pontosan annyit tervezek teljesíteni, amennyi belefér, nem kétszer annyit, mint az őszieknél. Nem számít már sehova, ugyanis…

Tehát ma a káoszelméletes témájú közgáz beadandómon akartam dolgozni, amiből végül az lett, hogy elolvastam az összes segédanyagot, amit kinyomtattam (van vagy nyolcvan oldal összesen), és változatlanul nincs semmi ötletem, hogy kéne megírni. Eredetileg konkrét problémát akartam megcsinálni, például kaotikus mozgások a budapesti értéktőzsdén, de ezzel több probléma is van. Egyrészt, nem vagyok meggyőződve róla, hogy a tick-by-tick adatsor elérhető ingyen. Másrészt, nem biztos egyáltalán, hogy találok benne kaotikus mozgásokat, főleg látványosakat és egyszerűeket, még ha (harmadrészt) egyáltalán sikerülne is elemeznem az elolvasott anyagok alapján. Ráadásul az internetkapcsolat szokás szerint alig működik (vicces, hogy gyakran (átmenetileg) stabilabb és gyorsabb, ha fut a torrent kliens). Ha meg nem ilyen elemzést csinálok, ami gyanús, hogy ennyi idő alatt esélytelen (tudom, én vagyok a hülye hogy nem álltam neki korábban, de megfigyelem magamon, hogy nem tudom egyszerűen komolyan venni a problémákat, ha kellő időtávolságban vannak még), akkor nem marad más, mint egy átfogó ismeretterjesztő írás, nagyjából az elolvasott cikkekből a lehetőségek szerint érdekesen összeollózva. Közel sem izgalmas vagy nagy kihívás, de legalább reális. (De akkor is, később valamikor mindenképp megjátszom a BÉT (vagy más tőzsde) elemzést, ha ingyenes az adat…)

Pontosítok. Most töltöttem le az utóbbi tizenhárom év adatsorát, és most azonnal neki is állok elemezgetni. Szerencsére Excel, úgyhogy könnyű vele számolni és van sok erős stat függvény. Kíváncsi leszek az eredményekre. Minden elismerésem a budapesti értéktőzsdéé.