Évekig képzeltem azt, hogy én majd megélek valaha is abból, hogy webfejlesztek. Egyszer majd lehet, természetesen változatlanul, ha megkér valaki, össze tudok rakni egy php-mysql-(x)html-css-javascript oldalt különösebb nehézségek nélkül, kisebb erőfeszítések árán még akár valami normálisabb kinézet is sikerül… De valahogy nem volt továbblépés. Biztos én se veszem komolyan, végül is évek óta képtelen vagyok akár csak a blog motorját végre normálisan befejezni. (Igaz, most minden eddiginél közelebb kerül hozzá.) Arra akarok kilyukadni, hogy ugyan mostanában nem elsősorban webfejlesztő vagyok, azért még talán képben vagyok valamennyire, ha erről van szó. (Néha magam is meglepődök, milyen jól sikerül keresőbarátra megfogalmazni adott bejegyzéseket…)

Tehát van egyszer az, hogy valaki privát blogot ír, vagy rejtegeti a twitterét, hasonlók, és ezt nem értem. Nyilván túl sokat okoskodtam kölyökkoromban, azért mondogatták annyit, hogy indulj ki magadból, de a lényeg, hogy bejött. Nekem a neten publikus mindenem, semmi nincs elrejtve (kivéve a fejlesztés alatt álló új blogmotort, mert biztosan sebezhető és nem hiányzik hogy széthackeljék belőle a szervert). Ha valamit titokban akarok tartani, akkor azt nem rakom ki a netre. Van egy jó kis füzetem, abba gyűltek, és gyűlhetnek az ilyen írások. És pláne nagyon zavar, ha valaki csak elejtett félmondatokkal jelzi, hogy igen, van blogja/twittere/hasonlója, de nem köti az orromra. Akkor fogd be.

A másik pedig, hogy mintha lelassult volna az internet fejlődése. Emlékszem, amikor először érkeztem a netre, jó tíz éve, milyen weboldalak voltak “jók”, mi volt a minőségi és hogy működtek. Lehet, hogy csak pont egy robbanás idején értem a sodorba, de mintha az XHTML1.1+CSS2.1-el megállt volna az internetes világ. Előbbi 2001-től W3C ajánlás, utóbbi még mindig csak ajánlás javaslat. Tehát az elmúlt tíz évben semmit nem fejlődött nagyjából az internet leírónyelve, csak több lett benne a JavaScript, mert az tényleg robbant. Valahogy öt évre visszanézve nem érzem, hogy annyit változott volna a világ, ugyanez az az előtti öt évre. De 1995-2000-ig mi zajlott? Létrejött az internet, ahogy ma ismerjük, nagyjából. Megjegyzem, a CSS3 2001 óta készül. Komolyan tíz évbe telik? Hol a lendület?