Azt terveztem, hogy Wendy-re telepítek egy hordozhatónak szánt, titkosított Ubuntut (elvileg az alternatív telepítője tud ilyet), a laptopot pedig legyalulom és átküldök rajta egy TrueCryptet. Aztán bemásztam a laptop biosába, és láttam hogy lehet jelszót beállítani a bootoláshoz és a biosba belépéshez is. Beállítottam hát mindkettőnek, mindkettőnek ugyanazt (mivel csak egy olyan jelszavam van, ami nyolc karakterbe belefér és még használom is).

Elmentettem a beállításokat és újraindítottam. Amikor csipogott, beírtam a jelszót. Aztán néztem. Ugyanis ott virított egy szép “X”, jelezvén hogy hibás. Mondom mi a szösz. Beírtam újra, ismét. Aztán próbáltam lehetséges elgépeléseket is (bár nem hinném, hogy egymás után kétszer ugyanúgy elgépeltem volna, amikor meg kellett adni), változatlanul semmi.

Gondoltam oké, akkor üssük ki a fenébe. Belépnék a biosba, de ugyanúgy kérdezi a jelszót (mintha bootolni akarna). Természetesen a következő lépés az internet volt, utánanéztem, mi lehet alapértelmezett jelszó egy ilyen gépben, de amiket találtam, azok közül se illeszkedett egyik se.

Ha lenne egy megfelelő méretű csavarhúzóm, már persze szétszedtem volna és kikaptam volna a cmos elemét, de nincs csavarhúzóm, úgyhogy most nem igazán tudok vele mit csinálni.

Hogy teljes legyen az örömem, az Ubuntu telepítője se akarta azt csinálni, amit mondtam neki, úgyhogy feladtam.