Tegnap lezavartam a makro B-t és a mikro A-t, mindkettőn átmentem szerintem, és annyira talán nem is rossz eredménnyel. Mondjuk a makrora tanultam is, úgyhogy morci lennék, ha megbuknék belőle.

Ma megvolt a mikro B és a nemzetközi pénzügy. Az előbbi pontosan olyan volt, amilyenre számítani lehetett: lehetetlen. Nyolcvan perc alatt tíz olyan feladat, hogy csak felfogni, hogy mit akar beletelik pár percbe, és akkor még a fél oldalnyi deriválgatást, egyenletrendszer-megoldást, huszonhét kombináció közül kikeresni a hasznossági függvények alapján a Pareto-hatékony (így mondják ezt magyarul) lehetőségeket, olyan függvényeket felrajzolni, amiket még egyszerűsített formában se biztos, hogy sikerülne, itt meg paraméterekkel, meg olyan fogalmakról “véleményt” mondani, hogy ismét négyszer olvastam el a feladatot, mire kezdtem sejteni, hogy miről beszél, addigra meg szólt a csengő. Ha átmegyek, elkezdek lottózni.

A nemzetközi pénzügy egy kicsit felháborított. Direkt bementem az utolsó órára (az első kivételével ez volt az egyetlen, amin ott voltam, különben csak a kiosztott papírokért ugrottam be minden héten), ahol a tanár lediktált három témát, amiből kettőről írni lesz a vizsga. Namost a vizsga úgy nézett ki, hogy tényleg ott volt a két téma a háromból… és a kettő közül kellett választani egyet, írni róla egy oldalt (én az EU pénzügyi válságáról, a görög meg izlandi helyzetről, lefolyásáról satöbbiről írtam, az alapján, amit elolvastam vizsga előtt tíz perc alatt a Wikipedián), plusz még volt hét egyéb téma/fogalom/feladat, amik közül ötöt kellett megoldani. Ez utóbbiról egy szót se szólt, és ahogy megkérdeztem a többieket, nem én értettem félre a dolgot. Nem mintha belehalnék, anno a beadandómat is teljesen korrektül megírtam és a vizsga-esszém is jó lett, úgyhogy bukni nem fogok, de azért bosszantó.

Holnap meg még makro A és humánerőforrás-menedzsment. Abszolút nincs erőm tanulni már, nagyon jól esne egy napnyi pihenő, de persze nincs. Még csütörtökre is marad egy vizsga, de azt már röhögve is.