Az tudva lévő, hogy Japán egy szigetország, ergo vagy levegőből vagy vízen lehet megközelíteni. Tekintve, hogy hajóval még a relatíve közeli Kína is három napba telik (mint azt másfél éve megtapasztaltam), inkább favorizálnám a repülőket, pláne, ha mondjuk nem Kínáról, hanem Amerikáról lenne mondjuk szó.

Ezzel mindössze annyi a gond, hogy valami pofátlan, amit a mindenféle adókkal és járulékokkal művelnek. Most kaptam egy emailt, hogy így meg úgy, New York 10 ezer jenes repülőjegy, nagyon ajánlják. Mondom magamban, hogy ha tényleg annyiba is kerül, akkor ajánlani se kell, magamtól is megveszem, de persze nem olyan egyszerű a helyzet.

Megnéztem, ténylegesen mibe fájna a foglalás, és persze a 10 ezerből hirtelen 80 lett, merthogy ugye ilyen adó meg olyan járulék meg persze a repülő teljes kerozinfogyasztását én fizessem. Hát anyátok. Ennyiből szerintem már kijön egy hajó Los Angelesig meg a vonat New Yorkig, és akkor kényelmesen utaztam. (Bár egy hónapig.)

Nem mondom, hogy nem reális ár a Tokió-New York távon a 80 ezer jenes ár, de akkor ne hirdessék 10 ezerként. Attól nem veszem meg jobban, csak épp megutálom a céget.