Ma Japánban piros betűs ünnep van. Persze ez nekünk az animeiparban nem sokat számít – egy átlagos tévésorozat gyártása közben a szabadnap fogalma ismeretlen. Szerencsére én egy mozikba kerülő rövidebb filmen dolgozok, amire egyrészt sok az időnk, másrészt pedig már a javán túlvagyunk, harmadrészt pedig nagyon jó fej a producer. Persze amikor menni kell, akkor menni kell: átvenni, továbbadni az anyagot azonnal kell, nem szabad napokig pihentetni.

Ezért van az, hogy bár csodák csodájára megkaptuk ma a mai napot szabadnak, azért ki volt kötve, hogy a tennivalókat elintézni illik bemenni. Tennivaló persze van, és ezzel nincs is gond. Szombaton és vasárnap este is volt tennivalóm, bementem, egy-két óra alatt lezavartam mindent, aztán jöttem is haza. Mára is ez a terv, hiszen az üzletfelekkel, akikkel én foglalkozok, mobilról is fel tudom venni a kapcsolatot, és amiért feltétlenül be kell menni, az sem lesz aktuális éjfélig.

Eredetileg úgy terveztem, hogy mobilon kiderítem, mikorra lesznek kész az üzletfelek a saját feladatukkal, és ahhoz igazítva megyek be pár órára késő este. Ezzel annyi a gond, hogy a drága kolleginám már bent van, pedig neki még annyi tennivalója sincs, mint nekem. De japán, gondolom kötelességének érzi, vagy fene tudja.

Ezzel annyi a gond, hogy mindketten “újoncok” vagyunk, és hogy veszi már ki az magát, hogy ő szorgosan ott dolgozik már délutántól, míg én itthon “lustálkodok”? Már két órája a stúdióból emailezik valakivel, mert persze az már túl sok, hogy beállítsa az otthoni gépén is az email-klienst.

Ilyen helyzetekben jön jól, hogy külföldi vagyok, mert míg egy japánnak egy ilyen helyzetben nem lenne mersze nem azonnal besietni a stúdióba, én csakazértsem megyek be, amíg nincs itt az ideje. Nem mellesleg szombaton direkt megkérdeztem a feletteseket, hogy akkor elég-e, ha estére a tennivalókat elintézni megyek-e be, és többszöri rákérdezésre is megerősítő választ kaptam.

Ezek után eszemben sincs ott unatkozni órákon át, amikor helyette unatkozhatok itthon is. Persze eszemben sincs unatkozni, mert sütök, és mellesleg fordítanivalóm is van (bőven). A linux gyökérpartícióját is tervezem majd valamikor legyalulni, de arra lehet, hogy inkább majd az egész hetes téli szünetemben kerítek sort, miután visszajöttem az otthoni látogatásból.