A koronavírus az én terveimet se kíméli. Tavaly nyáron Indonéziába terveztem menni, megmászni Óceánia legmagasabb hegyét, majd ősszel egy duplát terveztem a Himalájába, ahol egy egy hónapos túra során másztam volna meg a Mera Peaket és az Island Peaket. Először a nyári út úszott el, ami helyett még próbáltam másik vezetővel megszervezni ugyanazt, de persze a vírus jobban tudta.

K2 from the north
Photo by Kuno Lechner

Így arra már számítottam, hogy ősszel én már nem megyek majd a Himalájába, de hogy még a ritkaságszámba menő családi lagzira se jutottam el, az egy kicsit fájt. Az őszi duplát végül sikerült átszerveznem 2021 tavaszra, de erről is a minap szóltak, hogy nem lesz megtartva, mert nem jött össze a szükséges létszám.

Mi lesz így akkor idén?

Tavaszra egy hegy

Próbáltam keresni vezetőt, akik szerveznek túrát körbe a Mera és Island peak körül, de végül ezt feladtam. Így csak az Island Peak lesz, de úgy gondolom, a “célnak” ez is megfelel.

A lényeg, hogy szerezzek hatezres tapasztalatot a Himalájában, ahol meredek, havas hegyoldalon kell rögzített kötelekkel dolgozni. Ugyan az Elbruszon is voltak (a meredekebb, kitettebb lejtőn) rögzített kötelek, ott csak biztosítéknak voltak, nem arra, hogy aktívan használja bárki is mászásra.

Az Island Peak főfala (headwall) egy relatíve hosszú és meredek havas lejtő, ahol végig a rögzített kötéllel jumart használva halad az ember.

Nyárra (ká) kettő

Eredetileg az volt a terv, hogy a Gasherbrum I (Hidden Peak) és II dupla-nyolcezrest próbálom meg a nyáron, de ez is változik. Egyrészt azért, mert itt is eléggé ki van centizve, hogy meglesz-e a vírussal a létszám, másrészt mert kaptam egy visszautasíthatatlan ajánlatot egy másik expedícióra.

Ez pedig a Broad Peak (amit néha belevesznek a Gasherbrum csoportba) és a K2. Az edzéstervemet már igazítottam ehhez, hogy fel legyek készülve a meredek, technikailag is nehéz mászásra a K2-n. A Broad Peak a K2-vel ellentétben talán a legbiztonságosabb 8000-es csúcs hírében áll (már ha 8000 felett lehet ilyenről egyáltalán beszélni) a Gasherbrum II mellett.

Az elszántság és az elhatározás már megvan, úgyhogy a többi már a testemen – hogy megy az edzés és nem üt ki az alaptábor magassága (5650m, mint az Elbrusz csúcsa!) – és a pénztárcámon (mert persze még egy “visszautasíthatatlan ajánlat” is nagyon drága) múlik.