Nagyon érdekes téma a szabadkőművesek, templomosok, illuminátusok és a hasonszőrű, többé-kevésbé titkos, de mindenképpen titokzatos társaságok ügye. Rengeteget lehet róluk olvasni mindenfelé. Azon kívül, hogy íródik velük kapcsolatban néha egy-két izgalmasabb irodalmi mű, ami sikert arat (például Eco Foucault-ingája vagy a Da Vinci-kód), de még általában ezek sem sok valóságot tartalmaznak – ilyen szempontból még mindig előnnyel indul az Inga a Kódhoz képest, mert az legalább nem is próbálja valóságosnak beállítani a történetet; szóval ezeken kívül általában csak igencsak megkérdőjelezhető hitelességű forrásokat lehet találni, magyarul meg szinte csak olyanokat, hogy egy átlagos értelmi képességekkel megáldott ember is rájön, hogy itt valami sántít (természetesen ezt az interneten könnyen megtalálható forrásokra értem). Lehet, hogy én vagyok a túl kritikus, vagy csak nem vagyok fogékony az ilyen összeesküvés-elméletekre (bár ezt nem hiszem, mert az Inga nagyon is meg tudott ragadni, el tudnám fogadni ilyen formában akkor is, ha valóság lenne, bár azt hiszem, akkor már mindegy lenne, hogy elhiszem-e vagy nem), de egyszerűen nem tudom az ilyen stílusú irományokat komolyan venni, sajnálom. A legrosszabb meg, hogy tulajdonképpen még a Wikipédiában sem sok adat van az Illuminátusokról, pedig én igazán tényszerűen akartam írni róluk…

Először, ha jól tudom, az Illuminátus névvel a Bajor Illuminátusokat illették. Ugyanakkor természetesen használják a többi rejtélyes szervezet gyűjtőfogalmaként is: ilyen lehet például a Templomosok rendje, aminek szerintem sokkal több mindent tulajdonítanak, mint amit valójában elértek – ők ugyebár a Kód központi mozgatói; ilyen természetesen a Rózsakeresztesek rendje, akikről jó sok szó esik az Ingában (ó, igen, hiányos a műveltségem, ezeken kívül nem olvastam még könyvet ebben a témában); a Szabadkőművesek – ez a név lassan már egyet jelent az Illuminátusokkal: kire nem mondták még rá, hogy szabadkőműves?; és még a martinisták is, akikről viszont nem sokat tudok, csak azt, hogy megtisztítóként tekintenek Jézusra. Alkalmanként (nagyon ritkán) az illuminátusok (aminek ugye szó szerinti jelentése: “megvilágosodottak”) egy értelmiségi elitre utal, akik tényleg a világ jobbá tételéért tesznek valamit.

Az illuminátusok lényege, hogy világuralomra törnek, hogy létrehozzák az új világrendet (Novus Ordo Mundi), ahol természetesen ők a világkormány. Híres szimbólumuk a befejezetlen piramis a mindent látó szemmel, ami ugye ott van az amerikai egydollároson is. Valami ilyesmiről van szó a Nemzet aranya című produkcióban is, ha jól emlékszem… Amennyire tudom, az egészet egy francia abbé, Augustin Barruél kezdte, amikor megírta azt a nagyon hosszú című könyvet, amiben egy tekintélyes méretű összeesküvés-elmélet keretében összehozza a templomosokat, rózsakereszteseket, jakobinusokat és az illuminátusokat.

Most nem is írnék többet ezekről, pedig érdekes volna. Előbb inkább utánaolvasok, keresek valamelyest biztos adatokat, aztán majd akkor írok. Még azt azért elmondanám, miért néztem ennek utána… reggel, ahogy caplattam suliba, a fülembe Gamma Ray duruzsolt, méghozzá a New world order című számuk, aminek így szól fele refrénje:

This is illumination – we are
We are illuminates – beware
This is illumination – we are
We are illuminates

Gamma Ray – New World Order

Szóval ezért.