Tegnap délelőtt maat-nak hála be tudtam állítani a vezeték nélküli hálókártyámat Ubuntu alatt. Már kezdtem volna örülni, de csak naiv voltam. Sikerült ugyan a kártyát telepíteni, de azt elfelejtettem, hogy Windows alatt is fél napos tortúra normálisan beállítani a hálózatot (amint azt később megtapasztaltam). Linux alatt természetesen, teljesen idegen környezetben, lényegében minden segítség nélkül csak odáig sikerült jutnom, hogy az “iwlist scan” paranccsal megbizonyosodtam róla, hogy van a hálózat, látja is, de kapcsolódni hozzá nem sikerült sehogy se. Hiába állítottam be 64 bites WEP kulcsot, hiába csináltam lényegében akármit, csak nem akarták megszólítani egymást.

Jó kérdés miért írtam, hogy “lényegében minden segítség nélkül”, hiszen a Linuxnak elvileg az lenne a lényege, hogy nyílt, így akárhol lehetne hozzá segítséget találni, ha kérdezel egyet, akkor egy fórumon biztos tudnak válaszolni. Nem olyan egyszerű az. Amíg nem ismered a bennfentes helyeket, addig várhatsz napokat a válaszra. Főleg, ha sürgős lenne. Olyan két óra játszadozás után meguntam, és inkább visszaléptem Windows alá — ahol ismét várt a feketeleves.

Ugyanis a linux kedvéért elállítottam a kiszolgálógépen a titkosítási kulcsot, így a Windowsok sem voltak hajlandók egymást észrevenni. Egy olyan jó fél nap szívás után (itt nem tehettem meg, mint linux alatt, hogy “visszalépek” valahova, innen nincs visszább) sikerült is újra működésre bírni. Ha meg már működik, ki akartam próbálni néhány apróságot, ami talán a jövőben könnyebbé teszi az egészet. Ilyen például a WPA titkosítás — eddig ugyanis előre megosztott kulcsú WEP-el működött. Nagyon aranyos, hogy a különböző hálókártyák mennyire máshogy írnak mindent. Amik az egyiken ott vannak a választható módszerek között, azoknak a másiknál híre-hamva sincs, van helyettük valami teljesen más. Még futok vele néhány kört, és ha sikerül a WPA-t beállítani rendesen, akkor annál maradok, mert a későbbiekre nézve egyszerűbbnek tűnik.

Ja és ha valakinek ASUS A6M laptopja van, vagy valami egyéb olyan hálózati kütyüje, amiben Broadcom 43xx mag (chipset) van, és ezt működésre akarja bírni linux alatt (bár nekem csak Ubuntu alatt van tapasztalatom vele), annak itt van a hozzávaló fwcutter, meg egy kis segítség. Remélem megspórolok ezzel valakinek néhány kör szenvedést.