Ettől hangos most a dA, és nem is ok nélkül. Az új verzió bizony legalább akkora változásokat hozott a kedvenc művészoldalamnál, mint a last.fm-nél. Először csak azt hittem, hogy valami apróbb dizájnátrajzolás történt, aztán jobban megnéztem, és minden megváltozott. A fent linkelt cikkben ők elmondják a leglényegesebbeket, így nekem csak azt kell leírnom, amit akarok, nem mindent.

Igazság szerint valószínűleg egy cseppet lemaradtam a hatos változat indításáról, mert amióta a hármas tűzrókával lesem a netet, azóta mindig a legutóbbi lapokkal nyitok, így a korábbi kezdőlapomat (a deviantArtot) szinte soha nem is látom már. Magamtól ugyanis ritkán járok arra. A színek ugyanazok maradtak, a szinte már márkajelnek számító matt-zöld árnyalat, amit ha máshol látunk, az kapásból dA koppintásnak számít. Viszont az ötösnél még sokkal sokkal több lett az ajaxos elem, így a hatos dA már egy vérbeli webkettes oldal, mindenféle királyságos drag’n’drop és hasonló jóval megáldva, amitől szinte már az az érzésem támad, hogy nem is egy weboldalt, hanem valami asztali alkalmazást nézek. Ott még mondjuk nem tartunk, hogy a főoldalon a legfrissebb képek maguktól frissüljenek, de ennek másodpercenként sok új képnél nem is lenne értelme, inkább csak zavaró lenne. Bár egy “Refresh newest” gombot el tudnék fogadni valamelyik sarokba, ami csendesen ajaxal lehívná az aktuális legfrissebbeket.

Ami elsőre föltűnik, hogy eltűnt a jól megszokott tagolás a főoldalról, ahol sorokban követték egymást a legfrissebb, legnépszerűbb deviációk (magyarítok?), a jó vásárnak számító megvehető képek és a napi ajánlások. Most már az oldal nagy részét a legfrissebbek zabálják föl, bár cserébe felszívódott jónéhány csúnya guglis reklámblokk a szembeszökő helyekről. A böngészde (Browse) sokkal gyorsabban és hatékonyabban működik, és egyből elérhető, nem kell a menüben turkálni hozzá. Rögtön a kezdőlapon jókora felszólítást vágnak a látogató képébe, hogy fizessen elő, mert az milyen jó – én eddig megvagyok nélküle, és szerintem ez után is megleszek.

A fölső menüsor is jó irányba változott, a “More” gomb segítségével teljesen testre lehet szabni, ami nagyon hasznos lehet, mindenki azt pakolhat oda, amit csak akar – persze a lehetőségek közül. Az üzenetközponton is sokat csiszoltak, sokkal kezelhetőbb és áttekinthetőbb lett (bár azért száz-akárhány üzenet mindenképpen sok). A deviantWatch üzeneteknél magától ad egy előnézeti képet az adott deviációról, ami piszok hasznos, mert különben hajlamos lennék egy húzással mindet a kukába dobni – így viszont, hogy a szemembe villan egy kirívóan eltalált fénykép, inkább végigböngészem. A naplóbejegyzésekből hasonlóképpen rövid részletet is odarak, így egy fél bekezdésből lehet eldönteni, hogy érdekel-e, nem csak a címéből (ami azért lássuk be, gyakran nagyon semmitmondó). Ráadásul végre van mód arra, hogy egyszerre az összes értesítőt töröljük, nem kell oldalanként kijelölgetni és úgy törölni, ami minden életkedvemet elvette eddig. Már mappákba is lehet csoportosítani az üzeneteket. Ez mondjuk nekem nem olyan nagy dolog, hiszen nem használom sokat az üzeneteket, de aki igen, annak jól jöhet nagyon.

A profil oldal semmit nem változott.

Amivel még nagyon büszkélkednek az új footer vagy lábléc, ha úgy tetszik. Úgy veszem észre (javíts ki ha tévedek), hogy ez csak a kezdőlapon (és talán a böngészdében) van jelen, a lap alján, és itt kapnak helyet a korábban nagyobb rivaldafényt is megélt napi ajánlások és rokonaik. Valós időben lehet lapozgatni a sorok között, lehet választani, hogy a napi ajánlásokat, a legjobb printeket vagy a legnépszerűbbeket szeretné-e a látogató átnézni – megjegyzem, lapozásnál az a hangyás tévé töltés-effekt nagyon jól néz ki. Ezek alatt kapnak helyett a legfrissebb hírek, az aktuális szavazás, egy kis deviantWear reklám (és alatta minimálisan kiemelve a véletlenszerű linkek), valamint egy deviáns művész leírása. Bár ez úgyis látszik a képen… Ami érdekesebbé teszi, hogy a lapozgatós rész és ez a hírlista-satöbbi külön-külön összecsukható, ha valakinek esetleg útban van, vagy nagyon ragaszkodik ahhoz, hogy a kopirájt címke fölött ne sok minden legyen még.

A keresés is elvileg sokat változott, bár még ezt nem próbáltam ki, a fent linkelt cikkbe ágyazott videóban legalább egy percig áradoznak róla, ergo biztos tényleg sokat javult. Majd ha kell valamire, kipróbálom.

Ideje valami lezárást írni, mi? Szerintem piszok jó lett ez az új deviantArt, bár a főoldalt szokni kell, a többi nagyon hasznos – nekem nagyon bejön, és azt hiszem ha már kezdőlapként nem tud működni, hát fél órás auto-frissítés mellett állandóan megnyitott lap lesz a dA kezdőlap. Nagy ötös.