Az elkövetkező időszakban, azaz február végéig (amikor jönnek a vizsgák, satöbbi) kell három témát találnom, és lehet, hogy több lesz még belőle. Kell egy beadandó, nagyjából négy oldal terjedelemben, egy előadás, amiről még nem tudok semmit, de lehetőleg más téma kéne, hogy legyen és még egy beadandó, ez viszont egy kicsit kötöttebb, mert míg az előzőek témája teljesen szabad, ez utóbbi közgáz/politika órára kell, ez pedig (gondolom) valamelyest megköti a témát.

Akárhogyis, nekem egyikre sincs még semmi konkrét ötletem. Az első kettőre nyilván tudok olyan témát találni, ami érdekel és érdekes, de az utolsó már egy kicsit nehezebb. Bár nem biztos, hogy ahhoz kell a legtöbbet gondolkozni.

Mert mi érdekel? A nyelvészet. Rengeteg lehetőség van benne, és nagyon sok, ami még érdekesebb, főleg a nyelvek összehasonlításánál, eredeténél. Viszont pont mert olyan sok lehetőség van, nagyon nehéz egy konkrét és mégis érdekes témát találni.

Továbbá: filozófia. Ez valószínűleg ki van lőve, mert nagyon nehéz úgy írni filozófiai témáról, hogy ne legyen belőle esszé. De azért még nem húzom ki, mert például a kollektív idealizmust jó lenne kifejteni.

Vagy ahhoz hasonló a számítási felhő témaköre, ami szintén nagyon érdekes. Vagy nagyjából akármi, amit tavaly még társadalmi rendszerek szimulációja órán tanultunk. Esetleg még lehetne valami internet-téma, amúgy A List Apart-szerűen, ahol az utóbbi időben minden második szám a tartalom-stratégiáról vagy hasonlóról szól (tükörfordítottam, nem tudom, hogy hívják magyarul a “content strategy”-t). És ha már erre járok, lehetne web-kódolás, tipográfia vagy hasonló – csak ezekben annyira nem vagyok jártas. (Legalábbis nem úgy érzem.)

Vagy csillagászat, bár abban még annyira se. Esetleg a tömegkommunikáció vagy valami kapcsolódó érdekes témakör, és ez már politika-közgáz témának is elmenne. Ahhoz viszont még nincs semmi más ötletem…