Most következzen két “új szereplő”. Először az európai parlamenti választásokon bukkantak fel, mint szereplő, a Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Lehet Más a Politika Párt. A Jobbik nem túl bizalomgerjesztő számomra. (A benyomásokat fogom most leírni, nem a véleményemet.) Először is, mindenhonnan az folyik, hogy ők a Gárda, szélsőjobbosok, nácik, satöbbi. (Persze, meg a cigánykérdést is gázkamrával.) Engem igazából annyira nem érdekel, hogy milyen irányultságú egy párt, elolvasom a programját, aztán az alapján döntök – de azt meg kell hagyni, hogy a Jobbiknak nem épp a legbizalomgerjesztőbb a hírneve. Aztán volt egy videó, amiben a Jobbikos képviselők EP-felszólalása volt hallható, és nekem nagyon nem tetszett az a hangnem. Aztán változott egy kicsit a véleményem, mert több EP-videót megnézve, ez ott az általános, és a többi magyar képviselő még szánalmas is mellé. (Bár változatlanul az a véleményem, hogy akik egy kontinensnyi szövetséget irányítanak, ne olyan hangnemben vitatkozzanak.) A Jobbik pozitívumait persze a nagy népszerűsége miatt mindenki jól ismeri: ők majd rendbeteszik az országot, radikális változást hoznak a korrupt rendszerbe, meg a többi. Elvileg. Aztán majd meglátjuk, mi lesz.

A Lehet Más a Politika párttal először egy Estikés Kafkaz koncerten találkoztam, ergo KHJ volt az első szereplőjük, akivel találkoztam. Aztán hallottam, hogy a Kispál Lovasi Andrásának is van köze hozzájuk, úgyhogy gyorsan felcímkéztem őket alter-füves pártnak. Később ez változott alter-zöld pártra, mert mint kiderült, a környezetvédelemre is hangsúlyt fektetnek. Sajnos a honlapjukon csak a EP-választási programjuk elérhető, az idei országgyűlési választásokra semmilyen ilyen anyagot nem találtam. De mivel nem akarnám őket (a két “nagy párthoz” hasonlóan) egyszerűen leírni, kértem tőlük programot – ha van – emailben. Majd meglátjuk, mi lesz belőle.

A következő politikás bejegyzésben ugyanis már a programokat fogom “értékelni”, addigra el is olvasom őket ugyanis. Legalábbis azokat, amiket el tudok, vagy egyáltalán létezik.