Ma eljött az ideje, hogy végetérjen a Firefox uralma az életemben. Hogy a Windows milyen sorsra fog jutni, azt egyelőre nem tudom, a továbbiakban leírom, miért. Ugye egy ideje átültem linuxra, és mivel itt csak kábeles netet használok, még ha nincs is vezeték nélküli kapcsolatom se gond. Annyira, hogy emiatt maradjak Windows alatt, ami hibernálásból is három-négyszer lassabban áll föl, mint az Ubuntu üresből. És nem csak a rendszer – mostanában minden nagyon lassú kezdett lenni. Mert még ha rajzolgatok (belegondolva a Fireworks hiányozna) az ezerszer kétezres standard lapon, megértem, hogy belassul egy cseppet a nyolcadik-kilencedik layernél, de itt nem erről volt szó.

A Firefox linux alatt se szerepelt fényesen. Ugyan a Windows változattal közös profilon futott, nem hiszem, hogy ez indokolná a pofátlan lassú indulást (még ha elsőnek is indítottam, a Vuze, Thunderbird, Rhythmbox, Pidgin mind előbb szedte össze magát) vagy az esztelen memória- és processzorigényt (persze Windows alatt már meg se lepődtem, amikor három megnyitott lappal három-négyszáz megát evett állandó ötven százalékos processzorigény mellett). Linux alatt meg valamiért az AdBlock ki volt kapcsolva, pedig aktívnak jelölte. Ezután jött egy kellemes kálvária, aminek során nullázódott a profilom (bár ez talán még leginkább az én hibám), és semmi kiegészítő nem működött, sőt, kétszeri teljes törlés és újratelepítés után se volt hajlandó semmilyen kiegészítőket telepíteni, bármilyen fórumon talált tippet-trükköt próbáltam is.

Úgyhogy jöttem Chrome alá. Szerencsére már van Chrome alá is egy Rikaichan-megfelelő (Rikaikun) és AdBlock is, így már semmi nincs ami Firefox alatt marasztaljon. A magyar helyesírásellenőrző ugyan még nem működik, de talán boldogulok nélküle.