Holnap nyitok két vizsgával, az egyik az árelmélet, amitől eléggé tartottam, de aztán három nap tanulás után már úgy érzem, hogy talán sikerül átmenni. A másik a gazdasági szervezettan (vagy mi a szösz, a lényeg, hogy szintén mikro), aminek hiába olvastam el a jegyzetét, okosabb nem lettem tőle, cserébe a vizsgán számológép kivételével minden használható, úgyhogy nem is erőltettem.

Kedden egyébként folytatom egy bölcsész tárggyal, ami ugyan elég szopatósnak ígérkezik, mert szövegelni kell, de cserébe a téma nem idegen (kulturális interakciók), és mellesleg a tanár közölte, hogy nem fog megbuktatni. (Kerekperec.)

Szerdán lesz a környezeti projektes tárgy, amibe még bele se néztem, és annyira könnyűnek se ígérkezik, de valahogy nem tud érdekelni. Bár az én szakom tárgya, úgyhogy csak a kreditért az egész kedd délutánomat rászánom, és tanulok.

Csütörtökön “két” vizsgám lesz, csak így idézőjelben, mert az egyik angol, amivel úgy volt a tanár, hogy “gyere be, ha épp ráérsz és van kedved”, de tartok tőle, hogy nem lesz kedvem. Utána rémes délután fél ötös kezdéssel egy süketelős tárgy, ahol szintén bármit lehet használni a vizsgán (aka. ingyenkredit).

A rákövetkező héten pedig jön a sűrűje, csak remélem, hogy túl fogom élni. (Vagy hogy egyáltalán túlélem addig az állandó kávétúladagolást.) Hétfőn két vizsga, mikro A és makro B, kedden mikro B és nemzetközi pénzügy, szerdán humánerőforrás-menedzsment, adatbázisok 1 és makro A (igen, három), szerdán pedig az utolsó a modern japán társadalom 1.

A mikro-makro A-B-t szerintem nem kell magyarázni, egyedül ezek azok a tárgyak, amikből most mindenképp át kell mennem, különben necces lesz a következő félév, úgy nagyon. Négy vizsga, és nem ígérkezik egyik se könnyűnek. A mikrora, ami a nehezebb, már úgy-ahogy felkészültem, a makro viszont majd a jövő hétvégi programom lesz.

A nemzetközi pénzügy süketelős vizsga. Azt nem tudom, hogy mit lehet használni a vizsgán, azt viszont igen, hogy miből kell majd vizsgáznom, a tanár ugyanis kiadott előre négy témát, amiből kettő fog a vizsgában szerepelni (lehet, hogy 3-1 az arány, nem foglalkoztam még vele).

A humánerőforrás-menedzsmentet ugyanaz a tanár tartja, mint a keddi kultúrás marhaságot, szintén elég macerásnak ígérkezik, de nehéznek annyira talán nem.

Az adatbázisok az könnyű falat addig, amíg ténylegesen adatbázisokról van szó, de lesz a vizsgában fogalommagyarázat is, ami már kevésbé mulatságos (amikor olyan szakkifejezéseket nem magyarázott el a tanár, amiknek a kanjijait még a japánok is csak másodjára tudták kiolvasni).

Az utolsó, modern japán társadalmas tárgy elég könnyűnek ígérkezik. A tanárnak azóta sem bocsátottam meg, hogy megvettem a tankönyvet, amikor az egész tárgy a könyv első fejezetében le van írva, és mellesleg a félév közepén odaadta az egészet angolul (egyébként szánalmas, hibákkal teli angolul), ingyen. Ennél a tárgynál azt érzem, hogy annyit ismételgette ugyanazt (és mellesleg a könyvből is elolvastam jó sokat), hogy ténylegesen meg is jegyeztem. Plusz a vizsga gépi értékeléses (mint a nyelvvizsgák), vagyis még totózni is lehet, ha esetleg kell.

Igazából ha csak a mikro-makro négy vizsgán átmegyek, én már boldog leszek.