Még valamikor nyár elején került szóba meló közben a nyugdíj, és miután jobban belegondoltam, rájöttem, hogy nekem annyira nem nyerő Japánban állami nyugdíjba fizetni. Fene tudja, hogy meddig leszek itt, és nem lenne jó nulláról újrakezdeni a gyűjtögetést, ha esetleg valahova máshova visz az élet. Próbáltam utánanézni nemzetközi nyugdíjaknak, de nem találtam olyasmit, ami tetszett volna.

Így hát arra jutottam, hogy ha már standard nyugdíjra ki tudja, hogy számíthatok, legalább legyen közvetlen tartalékom. Eddig nem sokat tettem félre (semennyit), és ez rövid távon nem nagyon fog változni. Persze minden más lenne, ha mondjuk többet keresnék. Kérdés hát, hogy hogy tudom növelni a bevételeimet úgy, hogy nem kell érte a maradék kevés szabadidőmből (sokat) feláldozni.

Az első naiv ötlet lett végül az, ami mellett döntöttem: befektetés. Nem feltétlen az adás-vétel, főleg nem eleinte, csak a csepegő osztalék is jól jönne. Egyelőre nem találtam ki semmi konkrétat még, de a lehetőség már megvan, mert tegnap megjött a levél, hogy sikerült a számlanyitás.

Majd ha sikerül egyszer nem éjfélkor, hulla fáradtan hazaérni, körbenézek, mibe is érdemes igazán beszállni. Ötleteket persze szívesen fogadok (bár nem feltétlenül meg-).