Namost az álláshoz, megkaptam, kellene japán jogsi. Az meg nekem nincs. Egyelőre. Eleve azt hittem, hogy mielőtt kijöttem, megcsináltattam a nemzetközi jogsit, amivel elvileg elég egyszerűen lehet aztán japánt is csináltatni, de mint később kiderült, nincs ilyenem.

A folyamat így a következő: el kellett vonatoznom-sétálnom a legközelebbi JAF (japán autóklub) kirendeltségre, ahol aztán szolid két óra üldögélésért és háromezer jenért cserébe csináltak hivatalos fordítást a magyar jogsimról.

Aztán felhívtam a jogosítvány központot (mert ugye ilyen is van), hogy akkor most mi, ahol közölték velem, hogy (ellentétben azzal, amit a rendőrségen mondtak) hiába van magyar jogsim, még egyszer le kell vizsgáznom. Hát rendben. Kérek akkor egy időpontot (ez volt ma), hát mikorra van?

Október 1.

Egy egész hónapra előre tudtak csak időpontot adni. Menet közben gondoltam rá, hogy egyszerűbb lenne megcsináltatni a nemzetközi jogsit, de ha otthon kell intézni, akkor az rengeteg postázás és papírmunka (meg idő), a nagykövetség pedig három hét alatt sem volt képes válaszolni a levelemre, amiben azt kérdeztem, hogy ott meg lehet-e csináltatni. Még jó, hogy errefelé nincsenek katasztrófák, mert nem tudom, mennyire lehetne rájuk számítani. (Holnap reggel azért majd felhívom őket, hátha telefonon segítőkészebbek.)